TYVERI/RØVERI

Gaderøveri

Det er denne slags røverier, der sker flest af. Det spiller ingen rolle, om det er dyre eller billigeting, røveren vil have fat i. Det er fx røveri, når maskerede og bevæbnede mænd plyndrer enbank, men det er også røveri, når en skoleelev truer en anden elev til at udlevere ting fra offeret.

Røveriet behøver ikke foregå med trusler med våben. For at det er et gaderøveri er det ogsånok, at røveren truer med ord så som ”giv mig dine penge eller der sker dig noget slemt…”.

Forskellen på tyveri og Røveri

Tyveri:

Er ofte begået i butikker fx tyveri af tøj, parfume og du kan også stjæle slik eller sodavand ikiosken. Det er tyveri når du er gået forbi kassen, hvor du skulle betale for dine varer.

Eksempel: Pia er meget misundelig på sin veninde som har den nye parfume fra Calvin Klein og vil også gerne have den, men hendes mor vil ikke give hende den og hun har ikke selv råd. Pia   går derfor ind i Matas for at kigge på parfumen, som hun sådan ønsker sig. Da hun står ved hylden med Calvin Klein dufte kigger Pia sig omkring og tager parfumen ind under sin jakke.

Hun forlader herefter Matas uden at betale for parfumen. Uden for butikken er der en der bagfra ligger en arm på Pia´s skulder.

Hun bliver trukket til side af en butiksdetektiv, som siger at han har set, at hun har taget enparfume i butikken og hun skal følge med ud i et baglokale. Der bliver ringet efter politiet, som ankommer til stedet.

Straffen til Pia: Pia får en bøde for at stjæle. Pia er kun 16 år og dermed under 18, hvor man ervoksen og derfor kører politiet Pia hjem og fortæller hendes forældre om tyveriet i Matas. Og de sociale myndigheder fra kommunen bliver informeret om tyveriet.

Røveri:

Eksempel: Tre drenge, A, B og C kontakter Rasmus, som lige er stået af bussen. Han har været ude og spille fodbold. Hans mor ringer og spørger om han når hjem til aftensmaden. ”Rasmus siger til sin mor, at det gør han” og Rasmus ligger på. Rasmus går og tænker på sin mors gode mad og hvor sulten han er. Rasmus bliver kontaktet af A, B og C og de spørger om de ikke må låne hans telefon. Rasmus bliver urolig og tænker alle har en mobil i dag, hvorfor vil de låne hans. Han siger, at han desværre ikke har mere strøm på. Herfra udvikler situationen sig. A siger helt oppe i hovedet på Rasmus ”stik mig din telefon nu eller du får en røvfuld” B og C står bare og kigger på. Rasmus bliver bange og giver A hans telefon. De forlader herefter stedet, men henne om hjørnet står to civile betjente, som anholder A, B og C.

Straffen til A, B og C: A, B og C bliver alle taget med til politistationen. A får oplyst at han er anholdt for gaderøveri og B og C er anholdt for at være medvirkende til gaderøveri. Selvom de ikke har deltaget, så er de stadig med til røveriet ved at stå ved siden af og ikke gøre noget for at stoppe A. Fordi de står 3 sammen udgør de også sammen en del af truslen mod Rasmus, som er alene. A, B og C bliver herefter kørt hen til en retssal, hvor en dommer bestemmer at de skal det der hedder varetægtsfængsles. De bliver herefter kørt til et fængsel, hvor de skal sidde indtil det endeligt bliver bestemt hvor lang en fængselsstraf de skal have. Tiden de har siddet varetægtsfængslet trækkes fra fængselsstraffen.

Straffen for røveri generelt

Røveri er en alvorlig form for kriminalitet fordi offeret kan få både psykiske og fysiske skader.

Straffen for røveri er derfor højere end for tyveri. Røveri kan straffes med op til 6 års fængsel.

Hvis et røveri er meget groft eller farligt, kan straffen stige til 10 års fængsel.

Bankrøveri, røveri mod pengetransport eller andre røverier, hvor der bruges våben opfattes som meget farlige og grove.

Et røveriforsøg straffes også som et røveri. Selvom det ikke lykkes røveren at få penge eller andet med sig, så straffes han altså alligevel for røveri.

Medvirkende til gaderøveri: Som sagt selvom du kun står ved siden af dine venner når en person bliver røvet, så bliver du dømt på samme måde fordi man har pligt til at forhindre røveriet.

Tredje anholdelse i voldsomt gaderøveri

Fra avisen:

Et voldsomt gaderøveri fra den 31. maj synes at være opklaret, efter Østjyllands Politi onsdag anholdt en 16- årig dreng fra Trige.

Han og to andre personer, der nu er varetægtsfængslet, mistænkes for at have slået en ung mand flere gange med knytnæver på et stisystem på Trige Centervej, hvorefter de tvang ham ind i en bus mod Aarhus med trusler på livet.

Ved Stjernepladsen i Aarhus N blev den unge mand beordret til at hæve sine penge i banken, og derudover stjal de også hans mobiltelefon.

Den 16-årige dreng blev torsdag fremstillet i grundlovsforhør i Retten i Aarhus, og han er nu varetægtsfængslet to uger i surrogat

Fra Jyllandsposten.

Kilde: Det Kriminalpræventive Råd