HÆLERI

Tyveri fungerer kun, hvis der findes hælere, som vil aftage de stjålne varer . Det er ikke svært i Danmark. Af flere vidt forskellige grunde.

Der er en del uvidenhed forbundet med hæleri. Mange ved fx ikke, at hæleri straffes lige såhårdt som tyveri. Og vidste du, at du ikke ejer en stjålen vare, selv om du har købt den ogtror alt er foregået lovligt? Dvs. de penge du har betalt for en vare og du bliver taget af politietmed varen, dem får du ikke igen.

Vi ved godt, at det er forkert at købe stjålne varer. Meget tyder dog på, at vi er meget moralske, når vi bliver spurgt, men at mange i virkeligheden kan lade sig friste af gode tilbud.

Den dobbeltmoral skal stoppes. Derfor er straffen for hæleri blevet højere, og politiet gør merefor at stoppe, at der handles med hælervarer.

Hvad er en hælervare: En ting, som er stjålet af en tyv og som tyven prøver at sælger videre,det kaldes for en hælervare. Det er både ulovligt at købe og modtage stjålne varer. Hvis man køber varer, som en anden har stjålet, er man hæler.

Faktisk kan man straffes for hæleri, selvom man ikke er klar over, at man har købt eller fået en vare, der er stjålet. Hvis en vare er så billig, at det er for godt til at være sandt, så kan det være tegn på, at det er en hælervare. Det er ens eget ansvar at tjekke og tænker over, om der måske er tale om hælervarer.

Eksempel: A vil gerne sælge dig en Canada Goose jakke til 1000 kr. men ude i butikken kosterden 4500 kr. Der bør man tænke det var billigt og for godt til, at være sandt.

Eksempel: B vil gerne sælge dig en Iphone til 1000 kr. og i butikken koster den 5500 kr. Det erigen for godt til at være sandt og chancen for at den er stjålet er meget stor.

Hvis du køber hælervarer, hjælper du tyven. Tyven vil hellere have kontanter, fordi kontanterikke kan spores og tyven ville ikke stjæle, hvis han ikke kunne sælge sine hælervarer og dermed ville der ikke blive begået tyveri.

Populære hælervarer:

Mobiltelefoner

Fladskærme

Digitalkameraer

Mærkevaretøj

Armbåndsure og smykker

Dyrt radio- og tv-udstyr

Designmøbler.

En hælervare fx en telefon kan man aldrig eje, som hvis man havde købt den lovligt i en butik.

Hvis det afsløres, at man har købt en ting, der er stjålet, bliver man straffet, og varen leveret tilbage til den oprindelige ejer.

Hvordan kan man finde ud af om en vare er stjålet?

På en telefon står der et serienummer og det samme gør der på computer, kamera, cykel osv.

Hvis ejeren har meldt tyveriet til politiet, så har politiet fået serienummeret på den ting der er blevet stjålet og det bliver noteret i politiets systemer og hvis politiet spørger på varen i deres system, så kan de se at den er efterlyst.

Sådan undgår man hælervarer

Man kan blive tilbudt at købe hælervarer alle mulige steder. Fx på nettet, ”Den Blå Avis”, i avisers salgsannoncer, på gaden og på loppemarkeder. Hvis du bruger din sunde fornuft, er det nemt at undgå hælervarer:

  •  Vær på vagt, hvis noget er usandsynligt billigt
  • Spørg efter de originale regninger eller kvitteringer på varen. Hvis de ikke findes, må du påen anden måde prøve at få at vide, hvor varen kommer fra
  • Spørg politiet til råds, hvis du har mistanke om, at det er en hælervare
  • Få altid en kvittering og navn og adresse på den person, du køber noget af. Hvis du køber enbrugt cykel eller knallert, kan du bruge er en hælervare Få altid en kvittering og navn og adresse på den person, du køber noget af. Hvis du køber enbrugt cykel eller knallert, kan du bruge en bestemt blanket, som sælger skal udfylde

Husk, at det er dit eget ansvar at tjekke, om varen er stjålet

Kilde: Det kriminalpræventive råd